Teilen
De Turkse president Erdogan komt aan in Polen 

De Turkse president Erdogan komt aan in Polen © Getty

De dreiging uit Rusland. De vluchtelingencrisis. Afghanistan. Aanslagen van islamtische terroristen. Tientallen regeringsleiders van de NAVO-landen hebben genoeg te bespreken tijdens de NAVO-top vandaag en morgen in het nationale voetbalstadion van Polen.
Kenners noemen het al bij voorbaat een historische top. Waarom? Wat wordt er besproken? En wat doet Nederland precies? Politiek verslaggever Fons Lambie geeft antwoord.
Wat is het belangrijkste punt op de agenda?

De dreiging uit Rusland. Sinds Rusland twee jaar geleden de Krim afpakte van Oekraïne, is de spanning flink opgelopen. Het land houdt steeds vaker grote militaire oefeningen. Landen als Estland, Letland en Litouwen grenzen aan Rusland en vrezen een rappe Russische inval en vragen steun van de NAVO, in de vorm van duizenden militairen. Zodat de Russische president Poetin weet dat hij op NAVO-militairen stuit, mocht hij iets proberen.
Duizenden militairen – ook Nederlanders?
Jazeker. In totaal vier NAVO-bataljons worden in Estland, Letland, Litouwen en Polen neergezet, in totaal ongeveer 4000 militairen. Het worden bataljons van verschillende landen. In Litouwen gaat Duitsland zeer waarschijnlijk de leiding op zich nemen en dan is het logisch dat Nederland daarbij aansluit. Ons land zou kunnen bijdragen met 100 tot 200 militairen, zo zegt Defensieminister Hennis. Op de NAVO-top wordt het officiële besluit genomen.
Dat zal Poetin niet leuk vinden…
Nee, dat is nog zacht uitgedrukt. Rusland voelt zich bedreigd door de NAVO. De Russen zien dat het Westerse bondgenootschap steeds verder uitbreidt richting Rusland. Volgens de Russen is die uitbreiding tegen eerdere afspraken uit de jaren negentig, om de rust tussen de NAVO en de voormalige Sovjet-Unie te bewaren.
Tot woede van Poetin flirt de NAVO al een paar jaar met Oekraïne en Georgië. De top in Warschau maakt de afnemende invloed van Rusland op directe buurlanden zichtbaar. In de jaren vijftig werd in de Poolse hoofdstad het ‘Warschau-pact’ gesloten, het militaire genootschap van communistische landen, tégen de NAVO. Nu hangen aan de lantaarnpalen in Warschau NAVO-vlaggetjes.
Zijn alle NAVO-landen het eens dat Rusland zo hard mogelijk moet worden aangepakt?
Nee, binnen de NAVO-landen zijn verschillende geluiden te horen. Vooral de landen die grenzen aan Rusland, zoals de Baltische staten en Polen hadden graag wat meer NAVO-militairen zien komen. Duitsland benadrukt juist hoe belangrijk diplomatiek overleg met Rusland blijft.
De Duitse minister Steinmeier waarschuwde voor al te veel aanwezigheid en machtsvertoon van de NAVO in Oost-Europa. Nederland benadrukt beide kanten. Het gaat om een vuist, maar ook om een open hand richting Rusland, zo benadrukte minister Koenders van Buitenlandse Zaken.
Speelt de ‘Brexit’, toch een van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen maand, ook een rol op de NAVO-top?
Nauwelijks. Het staat niet bovenaan de agenda, maar als regeringsleiders elkaar op een dergelijke top ontmoeten, dan wordt uiteraard gesproken over brexit. Zo heeft president Obama vanochtend een ontmoeting met de Europese leiders, Donald Tusk en Jean-Claude Juncker. Obama zal vooral geruststellende woorden uitspreken. Hij zal de Europese samenwerking benadrukken en zeggen dat de Verenigde Staten altijd innig met Europa én Groot-Brittannië zal blijven samenwerken.

Bron: RTL Nieuws